zoli voltam

Tiltakozom!

2007. június 17. - zoli vagyok

és ő? A Dove kampányt hirdetett "A valódi szépségért". Émmeg tiltakozom, mert ez az egész rohadtul féloldalas.

Évtizedek óta téma, hogy a nők önbecsülésének mennyire alávág, hogy nagyon vékony, nagyon művi, nagy fotoshop csajokat mutogatnak a tévében, meg a magazinokban. Oké. Tényleg borzasztó, hogy ezért hánytatják magukat a kamaszlányok, ezért szabatják össze-vissza magukat a harmincas-negyvenes nők, ezért elégedetlenek magukkal egyébként vonzó, szép csajok. Mindez indokolja a kampányt.

De miért csak a nők?! Mi férfiak, mi nem tiltakozhatunk? Az rendben van, hogy nekünk továbbra is Y-hátú, napbarnított, csupasz, domború mellkasú, szögletes állú modellpasikkal kell versenyezni? Értünk miért nem folytatnak kampányt? Az a kiskamasz, aki nem meri a pólóját levenni a strandon, az a könyvelő, aki egyedül éli le az életét, mert olyan csúnyának gondolja magát (Brad Pittel összevetve), hogy senkit nem mer randira hívni - ők nem érdemelnek meg egy kampányt? A nagyfenekű nőkért kiállunk, a vékony bicepszű, vagy pufi srácokért nem?

Tiltakozom. Oké ez a női kampány, de akkor legyen "Valódi Férfiszépség" is! Kenje magára a testápolót Józsa Imre, borotválkozzon csábosan Csonka Pici :) Lékó Péter, fusson a tengerparton kisgatyában Csiszár Jenő! Vagy ismeretlen arcokkal: reklámozzon rágót egy nyakigláb, pattanásos kamasz, ne egy középiskolásnak maszkírozott, 26 éves férfimodell! Amikor a reklámban a nő befújja magát a csodadezodorral, ne egy fitness-versenyző pasi bazsalyogjon rá, hanem egy kedves mosolyú, kopaszodó férfi! És tessék ilyenkor azt mondani, őszintén és komolyan, hogy ők is szépek!

Fontos és becsülendő dolog ez a női kampány, egyetértek vele. De amíg azt látom, hogy a magazin egyik oldalán mosolyog a "természetes nő", kis hurkácskákkal a hasán, vagy kicsit nagyobb orral, esetleg tokával vagy bőrhibákkal - a másik lapon meg továbbra is radiátorhasú férfiállat promózza a cuccokat, na, addig még lószart se értünk el. Döntsük el: vagy felérjük ésszel, hogy a magazinok gyönyörködésre valók, nem útmutatásul, nem lemásolni - vagy akkor tessék VALÓDI nőket és VALÓDI pasikat mutogatni.

Őszintén szólva, én inkább abban hiszek, hogy okosan elmagyarázzuk, mindenki szép tud lenni a maga módján, és ne frusztráld magad a magazinlány és a magazinpasi miatt. Ugyanis az utcán már nem tudod "lecserélni" a szép embereket - mindig jön szembe egy izmosabb, fitosabb, dúsabb hajú vagy nagyobb mellű. De ha mégis "lecserélős kampányt", modellek helyett átlagembereket akarunk mutogatni, ám legyen. De ne úgy, hogy "minden nő szép, igen, a pasik viszont továbbra is gyúrjanak, szolizzanak, epiláljanak - ahogy azt a reklámcsávók teszik".

Na, ezért tiltakozom én.