zoli voltam

26milliós lépés Magyarországon

2007. június 22. - zoli vagyok
- Figyelj, Aranka, csináljunk még egy gyereket!
- De Bandi, már így is van tizenegy... csak alkalmi munkákból élsz, én húsz éve gyesen vagyok, 34 négyzetméteres lakásban lakunk, és azt is az önkormányzattól kaptuk! Hát hova?!
- Akkor is csináljunk még egyet! Majd az önkormányzat ad nagyobb lakást, ingyen!
- Biztos?
- Hát persze, majd elmegyek tüntetni... nekünk ez jár, és kész.
- Jaj, Bandi, te olyan ügyes vagy, hogy így mindent meg tudsz oldani! Na, bújj ide, csináljunk egy tizenkettedik gyereket!És lőn. Aki nem hiszi, járjon utána... és igen bazmeg, kurvára demagóg leszek, de:
  1. ha vállalkozik a "rossz egészségi állapotával" egy 200 km-es gyalogtúrára, ugyan vállakozzon már valami becsületes, kétkezi munkára is! Véletlenül tudom, hogy Pécsett nem nehéz munkát találni - bár lehet, hogy ez a 12gyermekes úr egy sokdiplomás értelmiségi, és nem akar "rangon alul" munkát vállalni... Az én sejtésem inkább az, hogy egy szakmukiról beszélünk.
  2. Ha tud az önkormányzat felé a 12 gyerekkel érvelni, akkor ez őt magát miért nem indítja arra, hogy bármilyen melót, de elvállaljon?! Van olyan kedves olvasónk, aki egy huszonéves, másfél méteres, pici lány, de inkább elment DVD-vel teli dobozokat pakolni, mintsem az önkormányzat előtt tüntessen, hogy tessék neki adni mindent, ingyen. Akkor egy felnőtt férfi, egy családapa?... tessék mondjuk kimenni Uránvárosba árufeltöltőnek.
  3. A tizenkét gyereknek egyébként már kb. a fele olyan korú lehet, hogy szintén dolgozhatna - úgyhogy ne tessék nekem azzal jönni, hogy tizenkét éhes szájat kéne eltartani...
  4. És igen, bazmeg, a legkisebb gyerek 7 hónapos! - a fenti, elképzelt párbeszéden kívül nem jut eszembe semmilyen forgatókönyv, hogy hogyan és miért kellett még őt is "megcsinálni", másfél évvel ezelőtt. Akkor még gazdagok voltak?
  5. Havonta közel 150ezer forintot vesz el tőlem "direktben" az állam - ez az az összeg, amit már kézhez sem kapok a fizetésemből. Nem lehetne esetleg, hogy ha egy tíz km-es sétáért nagy, belvárosi lakás jár Pécsett, hogy akkor émmeg megkapjam azt a pénzt, amiért egyébként megdolgozom? Egyezzünk meg: te ingyen kapsz házat, émmeg nem fizetek adót meg TB-t, jó? Én nem kérek (nem is kapnék) semmilyen szociális támogatást, kifizetem a gáz árát, a villanyt, a vonat- és buszjegy árát... Talán joggal kérdem, hogy akkor mégis mi a faszra költik el a pénzem, nem?
Egyébként meg az ilyen családok gyerekei szoktak éhesen iskolába menni - miközben a Fókusznak nyiltakozó apu szájában ott füstöl a cigi. Egy gyerek a doboz cigi árából egy napig kajálhatna...

Persze, hogy igazságtalan vagyok, meg érzéketlen, meg demagóg. De mondjátok meg, őszintén: mit oldott meg a jegyző azzal, és milyen tanulságot von le ez a faszi abból, hogy most kap egy nagy, belvárosi házat, ingyen?

Ui: megnéztem. Egy pécs-újpatacsi, felújítandó, 14 éve épült családi ház ára 26millió forint. A csávó 10km-t gyalogolt - az méterenként 2600 forint bevétel. A hülyének is megéri.