zoli voltam

Vasárnapi ebéd

2007. augusztus 05. - zoli vagyok
Björkkel szépen, titokban visszacsempésződött az életembe a vasárnapi ebéd. Ott volt mindig az igény, persze, akárha diszkrét búvópatak, de előtte mégse gondoltam, hogy ez ilyen fontos lehet.

Pedig az.

Általános iskolásként evidens volt, hogy vasárnap anyám főz, én pedig otthon vagyok olyankor. Gimiben dettó, aztán ebéd után bepakoltam a zöld katonai hátizsákba, ami hű társam volt hosszú éveken át, és irány a buszhoz, mentem a koleszba. A hátizsákban kis műanyag dobozok, benne a kaja.

Mondjuk ez a kvázi-anorexiás időszakra esett, szóval nem vittem véghez nagy pusztítást a kajákban, de akkor is...

Egyetemistaként lassan ritkult a hazamenetel, ezzel a "normális" étkezések is. Vasárnap délben is lehet párizsis szemlét enni, nincs az kőbe vésve, hogy csak rántott hús, meg sültkrumpli, ugye.

Pesten lett totál vége a vasárnapi ebédeknek. Egyre kevesebbet mentem haza, meg közben a hugi is beállított egy nem túl fair menetrendet: ő gyakran volt otthon, és anyámat rávette, hogy a vasárnapi ebéd helyett neki meg a pasijának főzzön előre, amit aztán a hugi megmelegített a következő héten. Nem örültem, mert a havi egy, otthon töltött vasárnapon is a kivasalandó ruhák közt, gyorsan kajáltunk a faterral, az aznapi kaja el se készült, vagy nem sült/főtt meg rendesen, mivel anyám épp a harmadik főételt dobozolta a huginak.

Mérges voltam, nagyon.

Mostanra persze irreleváns lett, hogy mikor és mit főz anyám, mivel alig-alig megyek haza. Utoljára húsvétkor voltam otthon, és leghamarabb szeptemberben megyek megint. Úgy egy éve beállt egy klasszik szingli-háztartás, amiben csak a poharak meg a kistányérok koszolódnak, és max vizet melegítek itthon.

Na, ebbe érkezett Björk, és alapjaiban rajzolta át az egészet. Most főzés van itthon, mert neki természetes, és jól is csinálja. Émmeg büszkén nézem, ahogy kavargat, meg beállok felvágni a húst (ez pl. az én dolgom), és tudjátok, az valahogy kurvára más, ahogy leteszik kettőnk elé a kaját.

Ma pl. currys-zöldséges pulykamellet ettünk petrezselymes krumplival. Kibaszott finom volt, meg egyáltalán...Vasárnapi ebédünk