zoli voltam

Tóta W. is a kamionon riszál

2008. július 04. - zoli vagyok

Pár gondolat a melegfelvonulás elé.

Ma még nem tudjuk, mi lesz holnap. Sokan készülnek arra, hogy megdobálják, felgyújtják, megtámadják, összeverik a felvonuló melegeket. Ez talán a legszörnyűbb, de legalább egyértelmű része a dolognak - ez ugyanis szimplán rendőrségi ügy. Egy bejelentett rendezvény résztvevőit meg kell védeni, ha pedig nem sikerül, akkor azokat, akik ütnek, Molotov-koktélt dobálnak, megakadályozzák egy jogszerű rendezvény végrehajtását, a rendőröknek le kell tartóztatni, a bíróságoknak pedig az elkövetett cselekménynek megfelelően el kell ítélni.

Ma ez sem működik Magyarországon, de itt legalább pontosan tudjuk, minek KELLENE történnie. Érdekesebb ennél, ezért foglalkozzunk is azzal inkább, hogy mi a helyzet a többiekkel: azokkal, akik nem riszálnak a kamionokon, és nem akarják a riszálókat sem megtámadni.

Kezdve az index hivatalos bloggerével, Tóta W. Árpáddal, és ezzel az írásával. Röviden, arról szól a linkelt bejegyzés, hogy ha a felvonuló buzik egy része nem viselkedne undorítóan, akkor nem váltanának ki a melegek közutálatot, és egyébként is, egy hangos, látványos és feltűnő kisebbség foglya az összes magyar meleg.

Divat és egyben jól összerakott önfelmentés ma ezzel az állásponttal azonosulni. Látom én, hogy Tóta W. be akar lőni valami aurea mediocritast a riszálók és a buziverők közé, de ami a nagy erőlködés közepette ki tudott jönni, az nem több, mint a "nekem nincs bajom a buzikkal, de..."-kezdetű szólamok egyike. Nézzük sorban, mi a gond ezekkel az állításokkal:

A női ruhába öltözött férfiak miatt a sajtó nem foglalkozik a menet "normális" résztvevőivel.

Igen, és a sárban fürdő részeg keletnémetek miatt a sajtó a mai napig nem foglalkozik a Sziget Fesztivál "normális" vendégeivel, vagy ugyanott a tarajos punkzenekarok miatt meg nem tudósít arról, hogy fellépett egy vonósnégyes, vagy egy brazil látványszínház. A sajtó ilyen, de nehogy már ehhez igazítsuk, hogy ki hol jelenhet meg. Egyébként az LMBT-fesztivál nevében a T azt jelenti, hogy "transznemű" - azaz pl. olyan férfiakat, akik magukat nőnek érzik. Tóta W. azt szeretné, hogy ezek az emberek a saját fesztiváljukon, évente egyszer se öltözhessenek úgy, ahogy azt ők, figyelem, normálisnak érzik. Legyen csak LMB-fesztivál. Dress code: solid elegant.

A többség számára valóban visszataszító a nyílt homoszexuális viselkedés, a kamionokon bemutatott, már-már pornografikus jelenetek.

Azért cizelláljunk: a többség, így, kedves Árpád, Te is, vélhetőleg nem tartja  gusztustalannak, ha két nagycsöcsű szőke nő mutat be egyébként kifejezetten homoszexuális jeleneteket. Úgyhogy itt a helytelenítés kurvára nem elvi gyökerű, hanem csak egy még mindig durván hímsovén és homofób társadalom szubjektív, ízlésbeli normáiból akar viselkedési szabályokat ácsolni. Persze lehet, hogy Tóta W. kamaszként is mindig áttekerte a heteró pornókazikon a leszbikus jeleneteket, ebben az esetben vissza az egész.

Épp a melegeknek tenne jót, ha kicsit visszafognák magukat.

Imádom az ilyen érveket, mikor úgy teszünk, mintha nem is korlátozni, hanem segíteni akarnánk őket. Hogy pont nekik lenne jó, ha mi most innen megszabnánk, hogy ki vonulhat, és ki nem. Az ebben az érvelésben a legszörnyűbb, hogy Tóta és az ő álláspontját osztók hetven éve ugyanilyen töprengést vágtak volna le, hogyaszongya az antiszemitizmus rossz dolog, nem is értek egyet velük, de azért valljuk be: valóban sok a zsidó a bankárok között. Valóban jóval több zsidót találunk az ügyvédek, mint a gyári munkások között, ez tény, ezen azért gondolkozzunk el. Talán nem lenne olyan nagy tragédia, ha a jövőben kicsit többen jelentkeznének a csavargyárba, és kevesebben a zeneakadémiára. Épp nekik lenne jó, mert nem irritálnák a többségi, keresztény társadalmat.

LÓSZART, ÁRPÁD! Ilyen alapon bármely magyar kisebbséget megkérhetnél, hogy legyen szíves kicsit gyorsabban, kicsit határozottabban asszimilálódni, kicsit engedje előre az ősmagyarokat, kicsit gondolkozzunk ezen, mert hát valóban van benne valami.

Hetven éve tök jól sikerült.

Egy látványos, feltűnő kisebbség foglya az összes magyar meleg.

Mondod te. Mondok én is valamit: egy látványos, feltűnő kisebbség foglya az összes magyar újságíró. Vannak itt csöndes hírszerkesztők, vannak riporterek, akiknek a képe-hangja sose megy hasznosba, vannak rengetegen, akiket mind foglyul ejtett egy feltűnő kisebbség: a Tóta W.-félék. Azok, akik ugyanúgy ott riszálnak a kamionon, csak ők nem a borotvált seggükket mutogatják - ők írni igyekeznek olyanokat, ami hasonlóan megbotránkoztat, meghökkent, és emberek tömegét sérti meg. Zavarja a rózsaszín tangás buzi a keresztényeket? És ahhoz mit szólnak, hogy Tóta W. mintegy mellékesen tényként értekezik arról, hogy nincs Isten? Úgyhogy, Árpád, talán nem neked kéne illemkódexet írni a feltűnési viszketegség okozta problémák megoldására. Ugyanabban a bizniszben utazol, mint a legfeltűnőbb buzik, ugyanúgy riszálsz a kamionodon.

Mondhatnám, hogy ez engem nem érdekel. Nem vagyok sem újságíró, sem meleg. Csak ugyanakkor jól tudom, hogy mégis rólam (is) szól ez az egész. A felvonulók mellett üvöltő ostobaság, a magát rodin-i pózba vágó, "hát tényleg túl feltűnők"-kezdetű szólamokkal operáló újságírók olyan világ felé vezetnek, ahol én nagyon nem akarok élni. Kis felület ez a blog ahhoz, hogy szóljak - de nekem ez van, és semmit nem ér, ha itt sem beszélek erről.

Még egy dolog a végére, amiről eredetileg nem akartam írni. Pár gondolat csak a "normális" melegeknek. Azoknak, akiken nem látszik, akik nem is riszálnak, akik úgy néznek ki, mint te vagy én vagy bárki más.

Szóval, kedves "normális" melegek!

Én nagyon szorítok nektek, de ahhoz, hogy jobb legyen az életetek, a lehető legrosszabb út, ha a felvonulást basztatjátok, vagy épp az azt elítélők, esetleg fizikailag fenyegetők mellé álltok. Az a rossz hírem van, bármennyire is hihetetlennek tűnik, hogy a legbuzisabb buzi is közelebb áll a hozzátok, mint a buziverők. Gondolkodjatok kicsit! Tényleg azt hiszitek, hogy ha akár erőszakkal, akár rábeszéléssel megszüntethető a melegfelvonulás, akkor azok, akik eddig ott dobálóztak, a buliból hazafelé tartó melegeket megkergették, némelyiket megverték, azt fogják mondani: "na, eltűntek a feltűnő buzik, akkor a többieknek adjunk a heteró többséggel egyenlő jogokat!"?!

Tényleg azt hiszitek, hogy így eléritek, hogy nem kamion tetején, nem tangában, nem tömegben, hanem csak a párotokkal, kézen fogva végig tudtok menni az Andrássyn? Hogy csak a melegfelvonulást kell "megtisztítani", és akkor majd adhatsz fényes nappal egy búcsúcsókot a buszmegállóban a barátodnak? Biztos, hogy neked jobban bejön a cimbizés a szélsőjobbal, mint Ernst Röhmnek? Hidd el: te akkor is egy fartúró maradsz előttük. Nem fogják a kedvedért átírni a Bibliát, ott csak szodomita szerepel, nincs olyan, hogy "kivéve a normális buzik."

A melegfelvonulás pedig, mint műfaj, ilyen. Hangos, látványos, polgárpukkasztó - bár magyar kivitelben még mindig jóval halványabb, mint bármelyik kereskedelmi valóságshow, vagy egy tetszőlegesen kiválasztott délutáni Balázs- és maunika. Tőlünk nyugatabbra ezt tudomásul is veszik, sőt, együtt buliznak a felvonulókkal. Nálunk meg ostromállapot áll be a városban - és ez elfogadhatatlan. És van, aki erre azt mondja, hogy jó, akkor oldjuk meg azzal, hogy levesszük a legfeltűnőbbeket? És jövőre? És egyáltalán, hol ez a határvonal? Szép leszbik smárolhatnak, szőrös-macis pasik nem? Férfiaknak szemceruza tilos, kis alapozó még lehet? A négerek meg csak a busz hátuljában utazhatnak?

Holott, bassza meg, egy olyan világ felé kéne haladnunk, ahol az, hogy meleg vagy-e, nem fontosabb kérdés, mint a hajad színe. Olyan világ felé, ahol egy egymást szerető meleg pár, mint pl. Gus és zslatko, első lehet az örökbefogadó szülők listáján - és ne jöjjön nekem senki azzal, hogy jaj, de csúfolnák a gyereküket az iskolában, mert bazmeg, amíg alkesz szülők tömegei nevelnek birtokolnak gyereket, addig hagyjuk ezt az álszent dumát. Itt van ez két, egymást szerető srác, és tudjátok mit? Ha a leendő gyerekemet valakire rá kéne bíznom, inkább kérném meg őket, hogy ideiglenesen vigyázzanak rá, mint sok rokont vagy ismerőst. És nem érdekel, hogy buzik. Sőt, ha választani kéne, inkább buzi legyen a fiam, mint buziverő.